Atlantik Göçmenlik Pilot Programı

Kanada’da Atlantik Göçmenlik Pilot Programı

 

ile Nasıl Göçmenlik Statüsü Kazanılır?

 

Atlantik Göçmenlik Pilot Programı, Kanada Hükümeti ve dört Atlantik eyaleti arasında bir ortaklıktır.

  • Yeni brunswick New Brunswick
  • Newfoundland and Labrador
  • Nova Scotia
  • Prince Edward Island

Atlantik Göçmenlik Pilot Programı, Atlantik bölgesindeki işverenlerin yerel olarak dolduramadıkları işler için nitelikli adaylar bulmalarını sağlıyor. Kanada dışında yaşayabilir ya da geçici olarak Kanada’da olabilirsiniz. Fakat başvurmadan önce mutlaka bir iş teklifi almalısınız.

Atlantik Göçmenlik Pilot programı 2016 yılının Temmuz ayında başlamış olup bunu takip eden 3 yıl içerisinde ortalama 7.000 göçmen rakamına ulaşmayı hedeflemektedir.

Sahip olduğunuz nitelikler aranılan kriterler ile eşleşiyorsa kalıcı oturma ve çalışma iznine sahip olabilirsiniz. Atlantik Göçmenlik pilot programı, yasal olarak ve kısa bir süre içerisinde Kanada’da ikamet edip çalışma iznini size sağlıyor. Bu da yasal göçmenlik statüsüne ulaştıktan sonra Kanada vatandaşlığı için oldukça uygun bir adaysınız anlamına geliyor.

İzlemeniz gereken adımlar şunlardır:

Bir İş Teklifinden Önce

  1. Program için uygunluk şartlarını karşıladığınızdan emin olun.
  2. Belirlenmiş bir işveren bulmak. Tam zamanlı bir iş teklifi almak.

İş Teklifinden Sonra

  1. İşin ve işverenin gereksinimleri karşıladığından emin olun.
  2. Ücretsiz oturum ve yerleşim planı için hizmet veren kurumlar ile iletişime geçip yardım isteyin.
  3. Eyaletin iş teklifinizi onaylamasını bekleyin.
  4. Kalıcı oturum tipi göçmenliğe başvuru yapın.
  5. İsteğe bağlı olarak Geçici çalışma iznine başvurabilirsiniz.

Başvurunuzun sonuçlanması ortalama 6 ay sürüyor.

Uygunluk şartlarını karşılayın

İşverenler sizi Atlantik Göçmenlik Pilotu'ndaki üç programdan birini kullanarak işe alabilir:

  • Atlantik Yüksek Yetenekli Program
  • Atlantik Orta Düzey Yetenekli Program
  • Atlantik Uluslararası Lisansüstü Programı

Her programın kendi gereksinimleri vardır. Bu gereksinimler aşağıdaki maddelerle ilgilidir:

  • Atlantik eyaletinde sahip olacağınız iş.
  • Yetenekleriniz, deneyiminiz ve eğitiminiz.
  • İngilizce veya Fransızca iletişim yeteneğiniz.
  • Kanada'da ikamet ederken kendinizi ve ailenizi destekleme beceriniz.
  • Atlantik bölgesinde ikamet etme niyetiniz.

Atlantik Göçmenlik Pilotu ile ilgileniyorsanız, bir veya daha fazla program için uygun olup olmadığınızı görün.

Atlantik Yüksek Vasıflı Programı

Genel olarak şu özellikleri karşılamalısınız:

 

  • En az bir yıl yönetici olarak yada profesyonel veya teknik / yetenek gerektiren bir işte çalışmak.
  • En az Kanada lise diploması veya eşdeğeri eğitim diplomasına sahip olmak.
  • İngilizce veya Fransızca olarak iletişim kurabileceğinizi göstermek için bir dil testi sonucuna sahip olmak.
  • Kanada'ya geldiğinizde kendinizi ve ailenizi destekleyebileceğinizi kanıtlamak.

 

İşverenlerin de belirli gereksinimleri karşılamaları gerekmektedir.

 

 

 

Atlantik Orta Düzey Vasıflı Programı

Genel olarak şu özellikleri karşılamalısınız:

 

  • En az bir yıl lise eğitimi veya işe özel eğitim gerektiren bir işte çalışmış olmak.
  • En az Kanada lise diploması veya eşdeğeri eğitim diplomasına sahip olmak.
  • İngilizce veya Fransızca olarak iletişim kurabileceğinizi göstermek için bir dil testi sonucuna sahip olmak.
  • Kanada'ya geldiğinizde kendinizi ve ailenizi destekleyebileceğinizi kanıtlamak.
     

İşverenlerin de belirli gereksinimleri karşılamaları gerekmektedir.

 

 

 

 

Atlantik Uluslararası Lisansüstü Programı

Genel olarak şu özellikleri karşılamalısınız:

 

  • Atlantik eyaletinde kamu Kanada hükümeti tarafından finanse edilen bir kurumdan bir derece, diploma vb. sahip olmak.
  • Derece, diploma vb. eğitimini tamamlamadan önce 2 yıl içinde en az 16 ay boyunca Atlantik eyaletlerinden birinde yaşamış olmak.
  • İngilizce veya Fransızca olarak iletişim kurabileceğinizi göstermek için bir dil testi sonucuna sahip olmak.
  • Kanada'ya geldiğinizde kendinizi ve ailenizi destekleyebileceğinizi kanıtlamak.
     

İşverenlerin de belirli gereksinimleri karşılamaları gerekmektedir.

 

Birden fazla program için uygun olabilirsiniz, ancak sadece bir programa başvurabilirsiniz.

İş Teklifinizden Önce Hazırlanın

Başvurunuzla birlikte belgelerinizi göndermelisiniz. Bir iş teklifi almadan önce bu belgeleri alabilirsiniz. Bu belgeleri önceden hazır etmek, iş teklifiniz geldiğinde size zaman kazandıracaktır.

  • Dil - Bir dil sınavına girmeli ve sonuçları başvurunuz ile beraber göndermelisiniz. Kanada'da öğrenim görseniz bile bunu yapmalısınız.
  • Eğitim - Kanada dışında eğitim aldıysanız alınan bütün derece, sertifika ve diplomalar için bir denklik belgesi alınması gerekmektedir. Educational Credential Assessment (ECA) olarak belirtilen bu denklik raporu aldığınız eğitimlerin Kanada eğitim sistemi ile olan eşdeğerliğinin nasıl kıyaslandığını gösterir.
  • Finansal Belgeler - Kanada'ya geldiğinizde, kendinizi ve ailenizi desteklemek için yeterli paranız olmalıdır. Kanada'ya geldiğinizde ne kadar paranız olduğunu öğrenin.

 

Belirlenmiş Bir İşveren Bul

Atlantik Göçmenlik Pilot Programı başvuru alan işleri takip ederek size uygun bir iş bulmuyor. Hangi işverenlerin işçi aradıklarının takibi bu program tarafından yapılmıyor. Kendinize uygun olan işi sizin bulmanız gerekiyor. İşveren ile anlaşma yapmadan önce eğer bu programa başvurmak istiyorsanız çalışıyor olacağınız eyalet tarafından belirlenmiş olduğuna emin olun.

Başvuru yapmadan önce size bir iş sunulmalıdır. Bir işveren, başvurmadan önce size bir iş sunmalıdır.

Bir işveren sizi işe almak istiyorsa, çalışacağınız eyalet tarafından belirlendiğinden emin olun. Emin olamıyorsanız eyalete sorup teyid alabilirsiniz.

 

 İş Teklifi Alın

Bir Atlantikli işveren size bir iş teklif ederse, hak ettiğiniz programın gereksinimlerini karşıladığından emin olun.

Sunulan iş için istihdam şartlarını karşılamanız gerekir. Şartlar Ulusal Mesleki Sınıflandırmada listelenmiştir. İş teklifinizin sahip olduğunuz diğer işler ile aynı alanda olması gerekmiyor.

Bir Yerleşim Planına Sahip Olun

Belirlenmiş bir işverenden bir iş teklifi aldıktan sonra, siz ve 18 yaş üstü olan ve Kanada'da sizinle birlikte yaşayacak tüm aile üyeleri için yerleşim planı yapmanız gerekir.

Plan şunlardan oluşacaktır:

  • Kanada’ya yerleşmenize yardım edecek,
  • Size ve ailenizin ihtiyaçlarına ilişkin kaynaklar ve bağlantıları sunacak,
  • Yardım almak için toplulukta nereye gidebileceğinizi anlatacak.

Bu planlar ücretsizdir.

Daha önce Kanada’daysanız, çalışacağınız bölgede bir yerleşim hizmeti sağlayan kuruluşla çalışmalısınız. Kanada dışındaysanız, Kanada'da iletişim kurabileceğiniz bir çok yerleşim hizmeti sağlayan kuruluş vardır.

Yerleşim planınızı (planlarınızı) aldıktan sonra, planınızın bir kopyasını işvereninize verin. Kendiniz için bir kopyasını saklayın. Kanada'da değilseniz, Kanada'ya taşınırken planlarınızı yanınıza alın.

Bir Atlantik Eyaletinden Onay Alın

Yerleşim planınızı aldıktan sonra, eyalet iş teklifini onaylamalıdır. İşvereniniz bu süreci halledecek. Onaylanana kadar daimi ikamet başvurunuzu göndermeyin.

Eyalet iş teklifinizi onaylarsa, posta aracılığı ile bir Onay Sertifikası alırsınız. Onay sertifikanızı daimi yerleşik başvurunuza ekleyin.

 

Onay Uygulaması

İşvereniniz eyalete bilgilerinizin bulunduğu bir başvuru yapacaktır. Bu, yerleşim planınızın/planlarınızın bir kopyasını içerecektir.

Her eyaletin kendine ait bir süreci vardır. İşvereniniz sizden daha fazla belgeye ihtiyaç duyabilir. Bazı formları da imzalamanız gerekebilir.

Onay işlemlerini eyalet yaptığı için sorularınızı onlara sorabilirsiniz. Fakat, IRCC bu adımda yer almamaktadır.

 

Daimi Yerleşim Başvurunuzu Gönderin

Başvuruda bulunacağınız program için uygulama paketini seçin:

  • Yüksek vasıflı işçiler
  • Orta vasıflı işçiler
  • Uluslararası mezunlar

Başvuru paketi, yönerge kılavuzunu ve doldurmanız gereken tüm formları içerir.          

 

İsteğe Bağlı: Geçici Çalışma İzni

Atlantik Göçmenlik Pilot Programı altında daimi ikamet için başvurma şartlarını karşılıyorsanız, geçici çalışma iznine başvurabilirsiniz. Sahip olmanız gereken belgeler:

  • Başvuruda bulunduğunuz programın gereksinimlerini karşılayan belirlenmiş bir işverenden bir iş teklifi
  • Çalışacağınız Atlantik bölgesinden bir Referans Mektubu

İşvereniniz de aynı zamanda referans mektubu isteyebilir.

Izin: İzin kalıcı oturma izni değerlendirme ve onay aşaması devam ederken yasal olarak çalışmanıza olanak sağlar.

  • Sadece Atlantik Göçmenlik Pilot Programı için geçerlidir.
  • Bir yıl süreyle geçerlidir.
  • Sadece size iş teklif eden işveren için çalışmanıza izin verir.

Geçici çalışma izni başvurunuzu gönderdikten sonra 90 gün içerisinde daimi ikamet başvurunuzu göndermelisiniz.

Geçici bir çalışma izninin alınması, otomatik olarak daimi yerleşik başvurunuzun onaylanacağı anlamına gelmez.


© Copyright | Poseidon Yurtdışı Eğitim | All rights reserved.